hétfő, június 12

Ötvenötöspost - Focivébé.

Eljövén hát végre, melyet oly sokan vártak. A football világbajnokság. Természetesen kishazánk nem jutott ki ez alkalommal sem, de ezen szerintem senki nem lepődött meg... És természetesen mint mindig, Angliának szorítok.
Azt viszont nem értem, hogy ha felmerül a VB, akkor miért akad ki a legtöbb ember. "22 ember kerget egy labdát", ez a leggyakoribb mondat amit hallok. Ugyanezen emberek nagyrésze viszont fanatikusan rajong pl. a Forma 1-ért... amire nyugodtan mondhatom, hogy sok autó megy körbekörbe sokáig. A legnagyobb izgalom az előzés ill. a kerékcsere. Gratula. Az ilyen ember takarodjon le a háza elé, cserélje le a kerekeit minnél gyorsabban (a szomszédok is segíthetnek, úgy gyorsabb), majd irány az út, és előzzön sokat. Utána (csak összehasonlítás végett), próbáljon 90+3 percig "kergetni" egy labdát... szal ilyenkor nagyon ki tudok akadni. A foci az egyik legcsodálatosabb sport, máramennyiben hozzáértő emberek űzik. És a VB ilyen. Mondjuk ott is vannak "jófej" emberkék, akik gyűlölik azt, aki nem az ő csapatukat szereti. De az igaz rajongó jó esetben kimegy a meccsre, megnézni, örül ha nyernek, vagy szomorú, ha vesztenek, és gratulál a nyertesnek. Ilyen gesztus volt az előző VB-n a Törökország-Dél Korea meccs. Ahol mind a játékosok, mind a rajongók a legnagyobb egyetértésben, barátságban játszották, ill. szurkolták végig a meccset. Sajnos ritka dolog ez. Pedig a sportnak pont erről kéne szólnia... ez egy játék. A VB is csak egy játék. Aki meg utálja a focit (ezeknek kb. 99.9% NEM tudja megindolkolni, hogy miért, a 0.01%-al meg még nem találkoztam), az legyenszíves a jelenlétemben ezt nem hangoztatni, vagy elküldöm a ... oda. Amúgy irigykedve szoktam nézni azokat a baráti társaságokat, akik a város különböző pontjain kihelyezett kivetítőkön nézik a meccseket, teljesen különböző csapatok drukkereként... nekem csak az ilyen fikázós , szánalmas; soharánemérős ismerősök jutottak, akikkel lehetetlen összehozni bármiféle hasonló alkalmat, mert: vagy fikáznak és utálják a focit, vagy soha egyetlen perc szabadidejük nincsen szabadidőre, pihenésre, mert annyira fontos dolog megfelelni másoknak... Tehát egyszer azért nagyon szívesen összeülnék olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak, vagy olyanokkal, akik még nem néztek végig egy meccset... hátha nekik is 'átjön' az érzés. Legutóbb ilyen alkalom a Sportszigeten volt (amikor még ingyenes volt), akkor az Anglia - Franciaország meccset néztük sokan (ahol csak ex-kollegámat, Rasztaistvánt ismertem) egy nagy sátorban, kivetítőn. Angol és francia drukkerek együtt... békében. Ez ritka dolog itthon (gondolok most szánalmas újpest ill. fradi "szurkoló" táborra). Szal aki ráér szóljon, tele a város kivetítőkkel, összehozunk valamit.

Szerkesztés, mert nem akarom átírni az egészet. Szal gondolkodtam azon, hogy miért is utálják a focit az emberek. Egy ismerősöm mondta, hogy pl. David Beckham egy túlfizetett b*zi, aki nem csinál semmit, csak kapja a pénzt, és közben játssza a primadonnát... nos. Beckham eljutott erre a szintre. Megdolgozott érte. És hogy jóképű, meg nők bálványa? Nem tehet róla... de mondhatnék még más példát is, csak valószínű ő az egyik legismertebb a buta plebs körében. Amúgy itt is szerintem a szokásos jó magyar irigység beszél az emberekből... pfuj de utálom magunkat... Ha valamit nem tudunk elérni, akkor utálni kell. Tipikus esete a Windows vs. Linux vita. A Linuxos fikázza a Windows-t és vica versa. Én erre annyit szoktam mondani: nem tetszik a Windows? Bill Gates egy ****? Barátom, a lehetőség előtted. Csinálj jobbat. Legyél gazdagabb. Legyél profi focista. Ne a pénzért menj, hanem a játékért. Akkor lehet esélyed... a 'tudatlan,' barbárnak titulált afrikaiak miért vannak ott minden VB-n? miért jutnak ki szinte mindig? A Brazilok mitől olyan jók? Elmondon, nem a pénz, nem a fizetés miatt... náluk a legszegényebbekből lesznek a legjobbak... ha nincs TV, net, Árkád üzletház, ellenben van jó idő, sok szabadidő, akkor focizni mennek... és a csúcsra jutnak. Szal ne irigykedjetek, mert amekkora pofátok van, olyannyira képtelenek lennétek a felét... sőt negyedét elérni annak, amit pl. Beckham vagy Bill Gates elért. Jóccakát.

2 megjegyzés:

kalmanfarkas írta...

hát én elmondom neked, hogy mért nem csipázom a focit: nekem marhára unalmas. régebben néztem, ugyanúgy, mint a Forma1-et, de aztán erre is, arra is ráuntam, mert soha nem az nyert, akinek én drukkoltam. akkor meg minek? megaztán azután lett igazán unalmas, hogy ezek a klubok elkezdék a saját játékosaikat áruba bocsátani, mintha egy szaros kiló eperről, vagy ez zacskó mákról lenne szó. nem "jön át" nekem egy olyan játék, ami előre le van zsírozva, mert számunkra láthatatlan hatalmi erők a háttérben úgyis előre megírnak mindent, nekünk meg ugye jutna az izgalom érzése, ha nem herélnék ki így az egészet. most nem "visszaoltalak" vagy "jól megmondom neked" csak én elég sokat gondolkoztam ezen, hogy miért is utáltam meg ennyire a focit. meg ez az úgy mostani vb "imidzse" a kötvetítéseken. ez már egy kész cirkusz, hisztéria, ízlésficam. a játékosok istenítése, a klubok, a foci parnasszusi magasságokba való emelkedése sztem nem összeegyeztethető egy olyasvalamivel, ami egy sima "torna+játék"-nak indult. de ha gondolod, viszek sört és nézhetünk meccset holmi kivetítő előtt, mert a barátokkal még egy uncsi játék is lehet jó ;)

Dani írta...

No eről van szó. Akkor egyeztetünk még időpontot. :D