hétfő, november 13

Száztizenhat - History Channel

Ha már a múltkor említettem az Iced Earth-öt. Íme, az egyik kedvenc album borítóm. Tőlük.

Mellesleg izgalmas lehetett a csata akkoriban. A fegyverek lőtávolsága lehetett úgy 10 méter, és ugye csak egyet tudtak lőni. Egy történész mondta, hogy percenként kb. 25 lövés dördült el. Izgi lehetett. Amúgy meg képelemzés jön:
A bal oldalon láthatóak az Uniós hadsereg katonái, akik gyakorlatilag ugye az Amerikai Egyesült Államok hadseregét képezik. A jobboldalon ellenfeleik, a Konföderációsok, akik abból a 11 déli államból alakultak, akik elszakadtak az USA-tól, és megalapították a Amerikai Konföderációs Államokat. Innen a név. Az északiaknak ugye maradt az elnökük, Abraham Lincoln (nincs a képen, ne keressétek), míg a déliek elnöke egy bizonyos Jefferson Davis nevű bácsi volt (ő sincs a képen). Node úgye mi is zajlik a képen. Csata. Eléggé durva csata. Ez már az a része lehet az ütközetnek, amikor megunták, hogy 10 méterről lövik egymást ( a fegyverek hatótávolsága kb ennyi lehetett) és úgy döntöttek egymásnak mennek. Dulván, ahogy Julius Cézér mondaná. Figyelemreméltó a kép közepe-teteje tájékán látható Úniós parancsnok, aki kb. 20-30 centiről épp fejbelövi egy Coltal a gaz déli lázadót. A bal sarokban lévő már sebesült veterán elszántan próbálja megakadályozni, hogy társa meghaljon, de ez nem nagyon fog menni neki (pláne nem kiabálással, mivel épp mögötte robban fel a fél hadsereg), mivel már egy szurony van a hű bajtársban, és egy kard meg épp behatolni készül annak mellkasába. Kár érte, jó katona volt. Ahogyan az az ember is, akinek derékban kettétört a katonai pályafutása, mivel nagyon úgy néz ki, hogy keresztülment rajta egy ágyúgolyó (kép közepe, alul). Fönnt, az amerikai zászlónál is épp kereszülszúrnak valakit (ez akkoriban nagy divat volt az efféle csatákban), miközben a háttérben egy Konföderációs lovasroham indul az Úniósok ellen. Mondjuk általában annyi tisztesség volt akkoriban az emberekben, hogy a lovasok a lovasok ellen mentek. Általában. Ha nem, akkor az a gyalogságra (és a lovakra) nézve gáz volt. A jobb szélen látható még egy ágyú maradvány is, ami rejtély számomra, hogy hogyan is rongálódott meg. No kb. ennyi van a képen.
Amúgy a háborút az északiak nyerték meg, emiatt lett eltörölve a rabszolgaság az USA-ban. Legalábbis hivatalosan. Amúgy az Únió sokkal több embert vesztett, ill. a sebesültjeik, eltűntjeik száma is nagyobb volt.
Jóéjszakát.

Nincsenek megjegyzések: