szombat, július 29

Nyolcvanhárom.

Helyzetjelentés Magyarhonból Dalmalánynak. Polgárháború még (sajnos) nincs, Demszky is él, romlik az MSZmP támogatottsága a felmérések szerint (jééé... lehet lottóznom kéne?), a híd még (mindig túl messze van, érti aki érti) sajnos nem omlott le. Emellett minden puhány panaszkodik, hogy meleg van az új villamosokon, ahelyett, hogy örülne neki, hogy vannak új villamosok (hiába no, magyar ember. Megszoktuk a kommunizmust is, attól sem bírunk elszakadni...), Izrael még mindig irtja a terroristákat (csak így tovább), megint rájöttem a Google Earth mennyire jó kis móka, nonstop hallgatom a Transatlantic nótákat újra, mókás kis viharok vannak errefele, a macskám kiesett este a másodikról, majd reggelig ült a kapuban, hogy engedjék már be, továbbra is szr filmek mennek a TV-ben, és kedden megyek Fru-val Karib-tenger 2-őt nézni. Így hirtelen ennyi.

Az izraeli konfliktról vitatkoztam egy nagyon jó cimborámmal (mit vitatkoztam, beszélgettem, hisz egy véleményen vagyunk). Arra jutottunk, hogy milyen mókás, ahogy mindenki hangoztatja, hogy csúnya gonosz izrael gyerekeket öl rakétákkal... igaz, hogy a Hezbollah lőtte ki az első rakétákat, ráadásul nem is katonai célpontokra, hanem ahova esik.. bele a város közepébe... bocs. És mivel a Hezbollahnak nincs katonai támaszpontja, lévén ők egy terrorszervezet, és roppant bátor módon a lakott területen rejtőzködnek, a saját népük között, így az izraeliek kénytelenek a Moszad (az izraeli titkosszolgálat, aki nem tudná) jelentéseire hagyatkozni, és azokat a házakat bombázni, ahol feltehetőleg rejtőzködnek a bátor szabadságharcosok. Már '91-ben, az Öböl-háborúban is bevett szokás volt iraki részről, hogy a stratégiai fontosságú létesítményeket (radarok, SAM állások, rádió-átjátszó tornyok stb.) kórházak, óvodák, sűrűn lakott területek közelébe, vagy egyenesen az épületek tetejére helyezték, azt gondolván, hogy az USA majd nem bombázza a rommá a radart, amivel az összes berepülő gépüket figyelemmel követheti az iraki néphadsereg, ha azt egy kórház tetejére teszik.
Nos, tévedtek. Persze a média már úgy tálalta az egészet, hogy a gonosz USAF (amerikai légierő) direkt bombázza a kórházakat, meg poénból öli a gyerekeket... alapból az Öböl-háború a média miatt volt kudarc. Ez volt ugyanis az első háború, amely élőben ment a CNN-en. És a tudósítók vidáman közvetítették, ahogy épp felszállnak a bombázók éjjel. Arra mondjuk nem gondoltak, hogy ezt az iraki vezetőség is nézi... pfuj. Néha hányhatnékom van a médiától.
De a lényeg ugyanaz. Háborút csakis katonai vezetéssel, és a média minimális beengedésével lehet vívni. Amint a politika vagy a nagyokos, mindenhez értő, peace pólós egyetemisták minimálisan is bele tudnak szólni egy háborúba, bukott az egész... Izrael katona állam. Szinte mindenkinek van katonai tapasztalata. És én személy szerint tisztelem az izraeli haderőt, és a titkosszolgálatukat, a Moszadot. Aki egy kicsit is ért a haditechnikához, az tudja, hogy milyen zseniális módon vívták meg a hat-napos háborút, vagy hogyan akadálypzták meg, hogy Szaddam bácsinak atomreaktora legyen... és akkor még hol voltak a mostani szintjükhöz, hol volt még a sokat emlegetett amerikai támogatás... ma már szinte ők támogatják amerikát. Nem beszélve a Moszadról... vajh hányan tudják, hogy a müncheni olimpia után mi történt? Elmondom, a Moszad felkutatta, és egyenként megölte azokat, akik kivégezték az izraeli sportolókat... akkor nem szólt bele a politika a dologba... és azóta nem nagyon bsztatják Izraelt. Vajh miért a világ legbiztonságosabb légitársasága az El-Al? Hm?
Ugyhogy ilyesmikről dumáltunk. Elég jó téma, csak sajnos kevés emberrel lehet erről beszélni...
Ennyi mára.

1 megjegyzés:

vadalma írta...

szegeny macska. :(
&
Köffencs, csak igy toväbb. ;)